“הסוד של ג’ובס, גייטס וצוקרברג להצלחה: משהו שרק 15 אחוז מאיתנו חולקים”
תשכחו מהכל. כל מה שסיפרו לכם על הצלחה, התמדה, חזון, נטוורקינג אגרסיבי – תזרקו לפח או לפחות תזיזו קצת שמאלה. אם להאמין לסטטיסטיקה, למדע ולכמה מהשמות הכי גדולים על הפלנטה ייתכן שהדרך האמיתית לפסגה מתחילה דווקא ביד “הלא נכונה”.
סטיב ג’ובס, ביל גייטס, מארק צוקרברג – שלושה גברים, שלוש אימפריות, שלוש ידיים שמאליות (והכוונה הפעם היא לא לשלומיאליות אלא בדיוק להיפך). בזמן שכולנו פיללנו לכרטיס כניסה למוח שלהם, קיווינו לעו”ש שיתקרב אפילו לשמינית משלהם, ניסינו לחקות את סגנון הלבוש שלהם, את המניירות ואת היכולת להמציא את עצמם מחדש – הם פשוט כתבו, יצרו וחתמו… שמאלה.
מועדון אקסקלוסיבי
תעשו רגע רשימה. סטיב ג’ובס – הגורו של אפל. ביל גייטס – האיש שהמציא מחדש את המחשב הביתי. מארק צוקרברג – זה שהפך אגודל לאמצעי תקשורת עולמי. כולם שמאליים. וגם סטיב פורבס, אופרה ווינפרי, לו גרסטנר (IBM), ג’ון ד. רוקפלר, אלברט איינשטיין, ליאונרדו דה וינצ’י, שריל סנדברג, מארי קרי והנרי פורד. מקריות? המספרים מתחילים להיראות אחרת.
במקום לשאול מנכ”לים על “חזון” או “תשוקה”, חוקרים מאוניברסיטת קנזס ודרום קרוליינה פשוט חיפשו תמונות של בכירים כותבים, משחקים גולף או אוכלים כדי לראות איזו יד דומיננטית. מתוך 1,008 מנכ”לים ב-472 חברות רק 7.9 אחוזים היו שמאליים – נתון נמוך משיעור השמאליים באוכלוסייה הכללית שמוערך ב-10-15 אחוז.
אבל כאן מגיע הטוויסט: החברות שהונהגו על ידי שמאליים הובילו בחדשנות, רשמו יותר פטנטים והניבו תשואות גבוהות יותר למשקיעים. במילים פשוטות, שמאליות לא בהכרח תכניס אתכם לחדר הישיבות, אבל אם כבר הגעתם יש לכם סיכוי טוב להפוך את השולחן. ולבנות אחד טוב יותר.
למה דווקא שמאליים?
אז מה הסיפור? האם שמאליים באמת שונים? מסתבר שכן. היתרון שלהם לא מסתכם רק בסטטוס של מיעוט אקסקלוסיבי. מחקרים מגלים שלשמאליים יש מבנה מוחי ייחודי: אצל רבים מהם, כפיס המוח, אותו הגשר שמחבר בין שתי ההמיספרות, עבה יותר – מה שמאפשר תקשורת מהירה ויעילה יותר בין הצדדים.
המשמעות? עיבוד מידע מהיר יותר, חשיבה גמישה ויכולת לעבור בין משימות או רעיונות שונים בקלות. מחקר אוסטרלי הראה ששמאליים מצליחים במיוחד במשימות הדורשות תיאום בין שני צדי המוח, מה שמעניק להם יתרון ברור בסביבות דינמיות כמו ניהול חברות טכנולוגיה, פיתוח רעיונות פורצי דרך או התמודדות עם מצבי לחץ משתנים.
בנוסף, שמאליים נוטים לחשיבה מסועפת – היכולת להעלות מגוון פתרונות לבעיה אחת, שהיא תכונה מובהקת של יצירתיות. לא במקרה רבים מהחדשנים הגדולים, כמו ג’ובס וגייטס, ידועים ביכולת שלהם “לחשוב מחוץ לקופסה” ולחבר בין עולמות שונים. יש גם ראיות לכך ששמאליים מפגינים יתרון בזיכרון אפיזודי – כלומר, הם זוכרים טוב יותר אירועים וסיטואציות, מה שמסייע להם ללמוד מניסיון ולהגיב במהירות לשינויים.
איך זה בא לידי ביטוי בשטח?
היתרונות המוחיים של שמאליים מתורגמים להצלחה לא רק בעסקים אלא גם בספורט, אמנות ומדעים מדויקים. כך למשל, בעוד שמאליים מהווים עד 15 אחוז מהאוכלוסייה, הם מהווים רבע משחקני הבייסבול המקצועיים בארה”ב ושיעור דומה בטניס ובענפי ספורט נוספים. ההסבר: הנטייה לחשוב מהר, להגיב באופן לא צפוי ולפעול מזווית שונה מעניקה להם יתרון מול יריבים שמורגלים להתמודד עם ימניים.
בעולם העסקים, היכולת לעבד מידע במהירות, “לקפוץ” בין רעיונות ולחבר בין תחומים, בדיוק כמו שמתרחש במוח השמאלי, הופכת למנוע צמיחה. במילים אחרות, שמאליים לא רק חושבים אחרת, הם גם מצליחים להוציא את זה לפועל. גם בתחום קבלת ההחלטות נמצא יתרון: שמאליים נוטים להעדיף אלטרנטיבות לא שגרתיות, ולהיות פחות מושפעים מהטיות תרבותיות או חברתיות.
נכון, לא כל מחקר מצא יתרון חד משמעי לשמאליים, ויש גם אתגרים: שמאליים נאלצים להתמודד עם עולם שמותאם לימניים (וגם עם לא מעט דעות קדומות). אבל זה מחייב אותם לפתח גמישות, הסתגלות וחשיבה עצמאית, תכונות שמזינות בעצמן יצירתיות וחדשנות. כך שייתכן שדווקא ה”חיכוך” הזה עם הנורמה הוא מה שמייצר את היתרון האמיתי.
אז בפעם הבאה שאתם לוחצים יד לשמאלי, תזכרו – אולי נגעתם בגדולה או לפחות במישהו עם סיכוי סטטיסטי טוב יותר לשנות את העולם ולעשות מזה הון. ואם תתבלבלו, תמיד אפשר לזמזם בלב את ביונסה: “to the left, to the left”. לפעמים, כל מה שצריך זה פשוט לחשוב קצת אחרת.
Have any questions or want help? Contact us here. For extra insights, go to our website.
Learn More…