Categories Israel

מעורר שאלות: מדוע ביצע נתניהו את הבדיקה כעבור שנתיים בלבד ולא 10?

“מעורר שאלות: מדוע ביצע נתניהו את הבדיקה כעבור שנתיים בלבד ולא 10?”


ראש הממשלה בנימין נתניהו עבר הבוקר (שישי) בהצלחה בדיקת קולונוסקופיה שגרתית בבית החולים שערי צדק בירושלים, כך לפי הודעת דוברו. את הבדיקה ביצע צוות רפואי בראשות פרופ’ ערן גולדין, פרופ’ גוזל יעקב ודוקטור בנסון אריאל, והאחות גלית פרס, תוך ליווי רופאו האישי ד”ר הרמן ברקוביץ.

זוהי הבדיקה השנייה של נתניהו – הקודמת בוצעה בינואר 2023, כלומר לפני כשנתיים ורבע. תדירות זו מעוררת שאלות, שכן ההמלצות הרפואיות הרגילות הן לביצוע הבדיקה אחת לעשור.

מה היא בדיקת קולונוסקופיה?

קולונוסקופיה היא בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס – השני בשכיחותו בישראל אחרי סרטן הערמונית והשד, עם כ-3,200 מקרים בשנה. הבדיקה מבוצעת באמצעות קולונוסקופ – צינור דק וגמיש שבקצהו מצלמת וידאו, המוחדר למעי הגס דרך פי הטבעת.

בית החולים שערי צדק, צילום: שערי צדק

“השכיחות של סרטן המעי הגס היא בממוצע אחד ל-20 איש באוכלוסייה ואחת ההמלצות היא לבצע בדיקה לגילוי מוקדם מגיל 50 כל 10 שנים”, מסביר פרופ’ חיים שירין, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי שמיר.

לדבריו, “קולונוסקופיה נחשבת לבדיקה הטובה ביותר כי אפשר באמצעותה גם לאבחן וגם לטפל – אם רואים נגע או פוליפ בבדיקה ניתן לכרות אותו ולשלוח לביופסיה”.

הבדיקה מתבצעת תחת טשטוש כאשר המטופל אינו מרגיש דבר. “לא מדובר בהרדמה והנשמה אלא במתן תרופות מטשטשות על ידי רופא הגסטרו. התהליך כולו נמשך בין רבע שעה לחצי שעה”, הסביר פרופ’ שירין.

התרופות חולפות תוך שעה או שעתיים מהפעולה, עם הנחיות לא לנהוג 8 שעות לאחר הבדיקה. יש סיכון קטן של היווצרות חור במעיים במהלך כריתת פוליפים או ביופסיה, הדורש ניתוח דחוף, אך למרות זאת הבדיקה מומלצת מגיל 50.

מדוע נתניהו עושה בדיקה מוקדמת?

לשאלה מדוע נתניהו ביצע את הבדיקה בפער של שנתיים ורבע במקום ההמלצה השגרתית של 5-10 שנים, העריך פרופ’ שירין: “לאדם בסיכון ממוצע ההמלצה היא לבצע את הבדיקה אחת ל-10 שנים. אני לא מכיר את ההיסטוריה הרפואית של נתניהו ולא יודע מה הסיבה לבדיקה ומה קדם לה”.

פרופ’ חיים שירין מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי שמיר אסף הרופא, צילום: שמיר אסף הרופא

על פי הערכתו, “בדרך כלל כאשר מקדימים למישהו את התדירות לפחות מכל 5 או 10 שנים, סביר שבבדיקה הקודמת היה פוליפ שנכרת שבגודלו, במראהו או בפתולוגיה נראה יותר מורכב, ולאור ממצא קודם כזה נקבע פרק הזמן לבדיקה הבאה”.

המומחה הוסיף כי “אם יש תסמינים שקודמים לבדיקה כמו שינויים ביציאות או דימום ממערכת העיכול או תלונות של המטופל, לא מגדירים את הבדיקה כבדיקה שגרתית”.

למרות שנתניהו בן 75 ונמצא בקבוצת גיל שבה נדרש מעקב צמוד יותר, התדירות הגבוהה של הבדיקות עשויה להצביע על מעקב רפואי מותאם אישית המבוסס על ממצאים קודמים או גורמי סיכון ספציפיים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו



Have any questions or want help? Contact us here. For extra insights, go to our website.



Learn More…

More From Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like